This standard amphitheater is made with recycled supplies

0
11


The Al Dana Amphitheater is an open-air efficiency house constructed within the Sakhir Desert, Bahrain, that hosts reside occasions underneath the celebrities. Designed by S/L Architects, the challenge seeks to attach with nature by way of its context-specific design and minimal environmental footprint.

Proceed studying beneath

Our Featured Movies

Aerial view of the Al Dana Amphitheater lit up at night

S/L Architects’ design of the challenge maximizes the positioning’s pure traits and environmental options to amplify guests’ experiences. This contains considering the pure terrain, solar path and prevailing winds to create the architects’ desired ambiance.

Associated: This breezy bamboo amphitheater pops up in simply 25 days

Birds eye view of the fan-shaped arena during an evening concert

The amphitheater’s fan-shaped kind is carved right into a limestone quarry and is oriented to characteristic the close by mountain, Jebel al-Dukhan, as a scenic backdrop. The solar rises above the mountain within the east and units behind the viewers within the west. Moreover, the prevailing wind from the northwest carries sounds from the performers onstage towards the viewers. This maximizes acoustic high quality and pure cooling.

View from the stage facing the audience during a music performance at the Al Dana Amphitheater

Additional, the architects studied how sound strikes by way of house for optimum acoustics and views of the stage. For the perfect visible and auditory entry to the performers, the viewers sits on lengthy, curvilinear benches which can be break up into three, to create two entry paths. To pay homage to the positioning and its terrain, these chunky concrete benches are additionally designed to look as if they’re carved out of the limestone quarry. By designing the house as such, the sector turns into versatile sufficient to cater to quite a lot of occasions, particularly live shows and music festivals, whereas preserving the positioning’s id.

Leaf-shaped office building with a large shaded rooftop terrace

In addition to the principle open-air amphitheater, the challenge options inside areas for administration and leisure. In the meantime, a leaf-shaped workplace constructing sits adjoining to the sector and is devoted to managing the venue’s administrative necessities. Its rooftop terrace provides views of the amphitheater and close by race monitor. For performers, the Quarry Lounge on the basement stage serves as a non-public retreat house. It options the positioning’s signature limestone and contains dressing rooms, a sport room, a restaurant and VIP suites.

Side view of leaf-shaped office building lit up in the evening

Alongside harnessing the positioning’s environmental elements to boost the house, the amphitheater contains a plethora of repurposed and recycled supplies. These embrace rock quarried from the positioning for gabion partitions and fixtures, in addition to transport containers for company packing containers. Inside, much more recycled supplies are integrated to match the outside design language. Quarried limestone, recycled rubber flooring, epoxy-coated uncooked concrete and recycled wooden give the interiors an industrial really feel. These supplies had been used as a substitute of tiling and portray, to maximise longevity within the harsh desert local weather.

By benefiting from the positioning’s pure sources and environmental elements, S/L Architects have managed to create Bahrain’s first 10,000-seater venue. The amphitheater’s trendy but site-specific aesthetic and its well-designed areas function an invite to artists on a world scale. In creating the house, S/L Architects encourages a connection to the humanities amongst residents within the small nation.

+ S/L Architects

through Architizer

Pictures through S/L Architects

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here